S’ha dut a terme el passat diumenge 21 de maig, la VIII assemblea de la la Xarxa Socialisme21 al Casinet de Hostafrancs. En ella s’ha aprovat el document La lluita es el camí, el socialisme l’objectiu, després de un debat intern i amb la societat. Aquest document completat amb les aportacions rebudes, serà difós com instrument de treball i acció política. En ell es fa un anàlisi de la situació política general i concreta de Catalunya, s’examinen els avanços efectuats en la lluita social per la construcció política de un procés d’empoderament popular que  que acabi amb les retallades i obri pas a una altra hegemonia que asseguri drets laborals, socials i polítics a les persones.

Al document aprovat hi ha una particular atenció a la construcció dels moviments socials, la seva articulació i la seva consolidació com a motor del canvi. S’han examinat les victòries obtingudes o a punt de obtenir-se (sentencia contra UBER al taxi, nous contractes al ensenyament, recuperació de espais de la sanitat publica, renda garantida de ciutadania,   etc.) i s’han valorat les experiències acumulades, amb l’objectiu de seguir desenvolupant la resistència social.

Des del pla institucional es dona recolzament critic al projecte de Catalunya en Comú, tot considerant que cal dins del seu marc crear una corrent que promogui la defensa de una ruptura amb el sistema i assumir les demandes dels moviments socials de les classes populars de manera explicita i efectiva. Es ve a considerar que per fer possible el canvi social no basta guanyar eleccions, sinó també construir contrapoder social que pugui confrontar amb èxit als qui avui dominen el sistema. La creació d’aquest contrapoder s’ha de fonamentar en un reforçament dels moviments socials (inclosos els dels treballadors) en acció i organització, i d’altra banda en la generació de un discurs i voluntat política sistemicament transformadora, que va més enllà de l’acció conjuntural i construeix una alternativa als poders actuals.

Per això cal un organització política que proposi un projecte social alternatiu (i no només una alternança de governs), projecte que es construeix per medi de la lluita ideològica, l’acció mobilitzadora que impulsa els canvis institucionals i una tasca organitzativa per a convertir les persones d’espectadores a protagonistes militants de la seva emancipació. Cal una organització que aplegui a les persones que considerant necessari convertir l’actual crisi política i cultural, en un canvi estructural de la societat en que vivim, en una superació del capitalisme. Per això l'associació ha decidit convertir-se en organització política. S’ha arribat al convenciment que el marc de una associació cultural no permetia realitzar les tasques acordades en el pla del discurs teòric, la mobilització i l’organització. Aquest canvi de funcionament es una resposta a les necessitats del projecte que defensem, que requerixen una actuació compromesa, solidaria i conjunta dels activistes de l’organització.

Una organització d’aquest tipus necessita recollir el bagatge polític i militant de les organitzacions clàssiques de l’esquerra alternativa, però també de la nova generació d’activistes que han estat capaços de posar en peu una resistència efectiva al capitalisme senil del segle 21. Ens proposem acollir les diverses cultures de l’anticapitalisme, sintetitzar-les i posar-les en peu en una organització revolucionàriament transversal en les seves fonts de inspiració, però amb propòsit d’acció única per derrotar aquest sistema de opressió. L’organització a més, ha decidit simplificar la seva denominació a Xarxa Socialisme 21

Moviments i lluites

Reiterem i reafirmem la nostra frontal oposició a aquest nou atac embrutidor del marasme públic-privat

La Coordinadora de Marea Blanca de Cataluña és reunida ara mateix. 

Constatem amb gran preocupació i encara més indignació que aquest Govern acaba de donar entrada via Consell Executiu la tramitació del projecte de Llei dit de Noves fórmules de gestión... de serveis externs a carrec del Departament de Salut.

Unes presses que ens fan temer el pitxor.  Reiterem i reafirmem la nostra frontal oposició a aquest nou atac embrutidor del marasme públic-privat que ens ha portat a l'actual estat de degradació i parasitació de la Sanitat pública.

El Govern inicia els tràmits per aprovar l'avantprojecte de llei que harmonitza les fórmules de gestió de l'assistència sanitària

Política i Memoria

En los veneros del pueblo

Corrían los días de octubre de 2010. Isidoro Moreno, un veterano compañero de Arroyo de San Serván, militante comunista desde su juventud, había sufrido un derrame cerebral, seguido de pequeñas embolias y su salud se deterioraba a pasos agigantados.

Fuimos a visitarle a su casa y Vale, su mujer, nos contó la asombrosa historia: Isidoro llevaba meses sin hablar, la mirada perdida, fugitivo el ánimo, umbrío por la pena. De repente, una noche, sentados para cenar alrededor de la mesa camilla, Isidoro comenzó a agitarse y a señalar nerviosamente el televisor. Qué te pasa, qué quieres, Isidoro. De sus labios salieron las primeras palabras, tras meses de silencio tenaz:

Leer más...

Internacional

Claves geo-económicas para entender que pasa en Oriente Medio y Eurasia

Occidente no huele lo que se está cocinando en Eurasia

Hace sólo unos días, aconteció un cambio geopolítico tectónico en Astana, Kazajstán, y sin embargo la fuerte ondulación sísmica apenas ha sido registrada por los círculos atlantistas.

En la cumbre anual de la Organización de Cooperación de Shanghai (OCS), fundada en 2001, India y Pakistán fueron admitidos como miembros de pleno derecho, junto con Rusia, China y cuatro naciones de Asia Central (Kazajstán, Uzbekistán, Kirguistán y Tayikistán).

Así que ahora la OCS no sólo es la organización política más grande – por área y población – en el mundo; también une a cuatro potencias nucleares. El G-7 es irrelevante, la última cumbre en Taormina lo dejó claro. La verdadera acción , aparte del G-20, estará en los movimientos de la OCS.

Leer más...

Agenda

Llamamiento 'No a 60 años de centrales nucleares'

Las primeras personas que apoyamos este llamamiento tenemos orígenes territoriales y culturales diversos, lo hacemos a título personal, o participamos en organizaciones de consumidores, ecologistas, vecinales, cooperativas, fuerzas políticas, sindicatos, movimientos diversos…; provenimos del mundo del trabajo, de la política, de la cultura, de la universidad, de la salud, de la ciencia…

Nos une una preocupación común. El 25 de mayo, el gobierno del PP ha decidido

Leer más...

La Xarxa en Marxa

Economía en Tricolor con Pedro Montes

Economía en Tricolor, espacio de Radio Rebelde Republicana dedicado a la economía, entrevistó a Pedro Montes, referente en economía crítica, que compartió sus reflexiones sobre economía, crisis, austeridad, soberanía y salida del euro.

Esta entrevista, realizada por Javier Bernad, nos proporcionará herramientas para desarrollar el pensamiento crítico ante la hegemónica información económica neoliberal.

Leer más...

Documents

Comuna Internacionalista de Rojava Aprende. Apoya. Organiza.

“Sobre todo, sean siempre capaces de sentir en lo más hondo cualquier injusticia cometida contra cualquiera en cualquier parte del mundo. Es la cualidad más linda de un revolucionario.“ Che Guevara

Han pasado cinco años desde el comienzo de la revolución de Rojava. Desde la heroica resistencia de Kobani, YPJ/YPG continúa forzando la retirada de las fuerzas reaccionarias de ISIS. A la vez, la gente de Rojava está resistiendo exitosamente todos los intentos hegemónicos de corromper y destruir la revolución desde dentro.

Leer más...