Milers de persones han participat a Barcelona en la cadena humana convocada a nivell internacional per centenars d’organitzacions contra els tractats els tractats TTIP, CETA i TISA, entre la Unió Europea i Estats Units, Canadà.

 L’acció, que també s’ha fet a altres països europeus, ha consistit en una cadena humana des de l’oficina de la Unió Europea a Barcelona i el consolat de Canadà. Les fileres de persones que s’han donat les mans han omplert el Passeig de Gràcia de punta a punta.

Més tard s’ha llegit el manifest a la plaça de Catalunya on s’han  concentrat els manifestants a la fi de l’acció simbòlica contra les conseqüències dels esmentats acords, algun dels quals ja s’ha negociat i altres estan en punts del procés però sobre els quals hi ha molt poca informació, cosa que fa pensar les organitzacions populars que s’hi oposen que els seus efectes poden ser molt negatius per als ciutadans europeus.

Tractats sense informació

Què és el CETA? Les sigles provenen de ( Comprehensive Trade and Economic Agreement). Aquest tractat ha estat qualificat pels seus crítics com un cavall de Troia del TTIP.

A diferència del seu ‘germà estatunidenc’ l’acord entre el Canadà i la UE es va concloure en 2014 i d’ell sí que es pot dir que la transparència ha estat totalment absent en el procés, ja que ni el Parlament Europeu ni la societat civil han tingut accés a documents durant les rondes de negociacions. Això ha fet que el tractat, segons els seus crítics, s’acosti més a la llista de desitjos de les multinacionals que als interessos de la població en general.

Es tracta d’un tractat de comerç i inversions que, igual que el TTIP, busca la baixada tant dels aranzels duaners com dels estàndards europeus. Això vol dir que moltes qüestions aconseguides durant dècades a Europa a força de molt esforç perillarien si tira endavant.

Els líders de la UGT, Camil Ros i de CCOO, Joan Carles Gallego, a la cadena al Passeig de Gràcia Els líders de la UGT, Camil Ros i de CCOO, Joan Carles Gallego, a la cadena al Passeig de Gràcia

Els serveis públics han entrat a formar part d’una negociació comercial d’una forma com fins ara mai s’havia fet. Entre les coses que podrien passar si l’acord si se signés, hi ha les clàusules anomenades Standstill (punt mort) i Trinquet. La clàusula Standstill consisteix en una ‘llista de negativa’ que els estats han de facilitar perquè excloure aquells serveis que no volen que siguin privatitzats, la resta, presents i futurs, podrien privatitzar i obrir-se a competència d’empreses estrangeres, siguin canadenques o nord-americans a través de les seves filials al país veí. L’altra clàusula, Trinquet, recull que aquells serveis privatitzats no han de tornar a ser rescatats de tornada a la gestió pública pels governs a diferents nivells (siguin locals, regionals o estatals), llevat que es pugui fer front a un alt cost en matèria d’indemnització, cosa que dificultaria, per exemple, que algun dels nostres ajuntaments pugui remunicipalitzar la gestió de l’aigua, per exemple.

La idea expressada en el paràgraf anterior suposa una pèrdua de democràcia, però hi ha més. Igual que el TTIP, el CETA també recull sistemes d’arbitratge com el ISDS, ara anomenat ICS, cosa que dificulta la capacitat de legislar dels estats democràticament elegits pels diferents pobles d’Europa. Tot i que, segons la Comissió, la nova proposta realitzada amb l’ICS millora la de l’ISDS, no és més els crítics consideren no és més que un lleuger maquillatge. Aquest sistema d’arbitratge segueix atorgant majors drets a les empreses estrangeres, en detriment de les empreses nacionals, i no prveu que demandin als estats. Sobre aquest aspecte s’ha mostrat molt crítica l’associació de Jutges per la Democràcia, que ha dit: “Representa una usurpació de les funcions judicials estatals, caracteritzades per la seva independència i imparcialitat, per adjudicar-les a un organisme vinculat a les grans corporacions econòmiques i els governs més importants del món”.

Al seu torn el TISA (Trade in Services Agreement) és l’acord de liberalització dels serveis que s’està negociant en el marc de l’Organització Mundial del Comerç amb l’objectiu de liberalitzar el mercat de serveis.

Fuente: http://diaritreball.cat/nodrida-adena-humana-a-barcelona-contra-els-tractats-ttip-ceta-i-tisa/ 

Moviments i lluites

SAHARA. Miles de personas se manifestaron en Madrid para demandar la libertad del pueblo saharaui

Fue ayer. A partir de la 11:00 horas la marcha salió de la estación de Atocha para continuar su recorrido hasta la Puerta del Sol. Se demandó una “justa paz” para el Sahara Occidental y una intervención por parte de las instituciones internacionales.

Las cerca de setecientas personas que se manifestaron pidieron la libertad del pueblo saharaui y mostraron su repulsa al Rey Mohamed VI, así como al Gobierno español que, teniendo una enorme responsabilidad histórica, no mueve ni un solo dedo para impedir la ocupación ilegal del territorio saharaui por parte de Marruecos.

La última colonia de África, exige que se celebre de una vez por todas el referéndum de autodeterminación acordado hace años en la ONU.

Leer más...

Política i Memoria

El socialismo en la obra y la vida del Che

Las diversas biografías de que disponemos sobre Ernesto Che Guevara se han caracterizado por subestimar el estudio de su pensamiento a pesar de tratarse de una de las figuras históricas en quien la consecuencia entre sus ideas y su conducta se nos manifiesta con mayor fuerza. Se hace de notar la falta de una biografía intelectual que dé cuenta de la formación y evolución de sus ideas en los distintos contextos de su azarosa existencia y como parte inseparable de su extraordinaria personalidad.

Precisamente, un rasgo señalado por todos sus biógrafos ha sido su fuerte vocación intelectual, que finalmente se plasmaría en una brillante reflexión sobre la práctica y la teoría revolucionaria.

Leer más...

Internacional

Francisco Louça: “En Portugal el salario mínimo se ha subido un 20% y ha creado empleo”

El político y economista portugués Francisco Louça coordinó el Bloco Esquerra durante siete años. Ahora se encuentra en una segunda línea política, pero asesora y trabaja junto a partidos de izquierda para labrar estrategias y alternativas a las recetas de austeridad.

Muy crítico con la deriva neoliberal europea y el euro, explica a El Salto las medidas que está tomando Portugal para salir de la crisis contradiciendo las exigencias del FMI. Pero también avisa: "El fin del Quantitative Easing [el plan de compra de activos del Banco Central Europeo] provocará una nueva recesión en Europa".

Leer más...

Agenda

INTERVENCIÓN 1917. EL AÑO QUE SÍ HICIMOS LA REVOLUCIÓN

7, 8, 9, 14, 15, 16 y 17 de noviembre. Virreina LAB y Espai 4
Entrada gratuita. Aforo limitado

Martes 7 de noviembre. 19 h, Virreina LAB
TodoaZen y Konkret
SÓLO LA REVOLUCIÓN ES REVOLUCIONARIA (teatro)

Recreación libre de la noche anterior a la insurrección armada de octubre de 1917 contra el gobierno de Kérenski. Las discusiones entre Lenin, Kaménev, Trotsky, Kollontay, Stalin y otros bolcheviques muestran las tensiones, las dudas y las certezas en torno a una acción que compromete el proyecto de la revolución rusa iniciado en febrero de ese mismo año. El montaje combina las técnicas del teatro dramático y otras formas performativas contemporáneas.

Leer más...

Informació

El factor de sostenibilidad, nuevo engaño fiscal para pensionistas

Las pensiones, las cotizaciones sociales e ingresos fiscales necesarios para cobrarlas deben estar garantizados y no amenazados por comités de sabios que recomienden correcciones para reducir su cuantía. Que es lo previsto para 2019 cuando el factor sostenibilidad recorte las cuantías máximas de las pensiones.

Es evidente que la reciente evolución precaria del empleo en cantidad y calidad con sus correspondientes reformas (estructurales las llamó eufemísticamente el gobierno) castiguen los ingresos por cotizaciones sociales (i). Éstas, recaudadas por agentes activos del mercado de trabajo, asalariados y empresas, sobre todo, financian el sistema de seguridad social de dependencia, el retiro por jubilación, una de las formas de reparto generacional de las pensiones.

Leer más...

Documents

El ciclo político del agua: caudales turbulentos

El curso del agua es un indicador de buena parte de las patologías de la vida política. Llama la atención la preocupación que la corrupción suscita en las encuestas y la falta de una respuesta proporcional a ella. Tres elementos ayudan a explicar esta esquizofrenia. El primero es la insuficiente respuesta institucional, en parte porque la misma corrupción no recibe el tratamiento que merece en el Código Penal, donde los delitos de cuello blanco son habitualmente low cost. El segundo remite al paradigma económico vigente: la corrupción es virtualmente un efecto colateral de la trinidad neoliberal (desregulación, liberalización, privatización), como el too big to fail o la desigualdad. Por último, la corrupción es percibida generalmente como un delito sin víctimas; la externalización resulta tan exitosa que ni siquiera los perjudicados perciben cabalmente los costes,

Leer más...