Dades generals

Europa es troba actualment al mig de l’agitació política i econòmica. La UEM ha estat en crisi constant des de 2010 i ha fracassat de manera efectiva en complir amb la seva promesa de convergència, estabilitat i prosperitat. La UE està sota gran amenaça política després del Brexit i el sorgiment de moviments d’extrema dreta en diversos països. Cal esmentar també els esdeveniments positius com victòries de candidatures municipals de l’esquerra radical a tot Europa i la paralització momentània de l’avanç de l’extrema dreta a Àustria i els Països Baixos. No obstant això, aquesta evolució positiva encara que no ha permès posar en pràctica els canvis estructurals per evitar la persistència de la desocupació, la manca de creixement

i la creixent desigualtat d’ingressos que continuant soscavant la democràcia i les relacions entre les nacions d’Europa.

Es requereixen noves idees per posar la igualtat, la solidaritat i l’interès col·lectiu a l’avantguarda.

La Xarxa Europea d’Investigació sobre Política Social i Econòmica (EReNSEP) està dedicada a la investigació i l’activitat en relació a l’actual crisi política i econòmica d’Europa. La missió de la xarxa és generar idees i fer propostes concretes de polítiques que donin suport a una estratègia econòmica alternativa coherent per a Europa. EReNSEP és plenament conscient de les perspectives polítiques, socials, ecològiques i de gènere que requereixen  l’estratègia alternativa. Entre els seus fundadors i coordinadors hi són Costas Lapavitsas (exdiputat de Syriza i Professor d’Economia a SOAS, Universitat de Londres) i Heiner Flassbeck (exviceministre de Finances d’Alemanya i exdirector de la UNCTAD).

EReNSEP va celebrar la seva conferència inaugural a Salònica a l’abril de 2016 i una segona conferència va tenir lloc a París el desembre de 2016, organitzada per la seva secció francesa. Per avançar en el treball encara més, la secció catalana d’EReNSEP durà a terme una sèrie de conferències a Barcelona al cap de setmana del 16-17 de juny de 2017. Els participants inclouran membres EReNSEP de diversos països d’Europa, així com investigadors espanyols / catalans i europeus, polítics i activistes de diverses organitzacions. L’objectiu és desenvolupar propostes concretes per a l’economia espanyola en el context de la inestabilitat continuada de la zona euro i de la UE. Espanya és un país d’importància crítica en vista de la seva trajectòria econòmica i social, així com pel seu desenvolupament polític, atesa l’aparició de Podemos i les forces polítiques com Barcelona en Comú i el creixement de candidatures municipals que han guanyat les eleccions a tot l’Estat, així com per la persistent lluita política de la CUP fent avançar la demanda de sobirania nacional del poble de Catalunya dins i fora les institucions polítiques. La conferència té la intenció de fer una contribució positiva a aquests debats.

Jornades organitzades per Ekona -> @Ekona_coop

Divendres 16/6/2017. -> 16.30 hores. La UE en crisi – Propostes per a una altra Europa

Divendres 16/6/2017. -> 19 hores. Quin tipus de cooperació i d’aliances es necessiten a Europa?

Dissabte 17/6/2017 -> 16.30 hores. Centre i Perifèria: Nova normalitat a Europa?

Dissabte 17/6/2017 -> 19 hores. Guanyar eleccions i implementar polítiques transformadores

 

 

 

Moviments i lluites

Reiterem i reafirmem la nostra frontal oposició a aquest nou atac embrutidor del marasme públic-privat

La Coordinadora de Marea Blanca de Cataluña és reunida ara mateix. 

Constatem amb gran preocupació i encara més indignació que aquest Govern acaba de donar entrada via Consell Executiu la tramitació del projecte de Llei dit de Noves fórmules de gestión... de serveis externs a carrec del Departament de Salut.

Unes presses que ens fan temer el pitxor.  Reiterem i reafirmem la nostra frontal oposició a aquest nou atac embrutidor del marasme públic-privat que ens ha portat a l'actual estat de degradació i parasitació de la Sanitat pública.

El Govern inicia els tràmits per aprovar l'avantprojecte de llei que harmonitza les fórmules de gestió de l'assistència sanitària

Política i Memoria

En los veneros del pueblo

Corrían los días de octubre de 2010. Isidoro Moreno, un veterano compañero de Arroyo de San Serván, militante comunista desde su juventud, había sufrido un derrame cerebral, seguido de pequeñas embolias y su salud se deterioraba a pasos agigantados.

Fuimos a visitarle a su casa y Vale, su mujer, nos contó la asombrosa historia: Isidoro llevaba meses sin hablar, la mirada perdida, fugitivo el ánimo, umbrío por la pena. De repente, una noche, sentados para cenar alrededor de la mesa camilla, Isidoro comenzó a agitarse y a señalar nerviosamente el televisor. Qué te pasa, qué quieres, Isidoro. De sus labios salieron las primeras palabras, tras meses de silencio tenaz:

Leer más...

Internacional

Claves geo-económicas para entender que pasa en Oriente Medio y Eurasia

Occidente no huele lo que se está cocinando en Eurasia

Hace sólo unos días, aconteció un cambio geopolítico tectónico en Astana, Kazajstán, y sin embargo la fuerte ondulación sísmica apenas ha sido registrada por los círculos atlantistas.

En la cumbre anual de la Organización de Cooperación de Shanghai (OCS), fundada en 2001, India y Pakistán fueron admitidos como miembros de pleno derecho, junto con Rusia, China y cuatro naciones de Asia Central (Kazajstán, Uzbekistán, Kirguistán y Tayikistán).

Así que ahora la OCS no sólo es la organización política más grande – por área y población – en el mundo; también une a cuatro potencias nucleares. El G-7 es irrelevante, la última cumbre en Taormina lo dejó claro. La verdadera acción , aparte del G-20, estará en los movimientos de la OCS.

Leer más...

Agenda

Llamamiento 'No a 60 años de centrales nucleares'

Las primeras personas que apoyamos este llamamiento tenemos orígenes territoriales y culturales diversos, lo hacemos a título personal, o participamos en organizaciones de consumidores, ecologistas, vecinales, cooperativas, fuerzas políticas, sindicatos, movimientos diversos…; provenimos del mundo del trabajo, de la política, de la cultura, de la universidad, de la salud, de la ciencia…

Nos une una preocupación común. El 25 de mayo, el gobierno del PP ha decidido

Leer más...

La Xarxa en Marxa

Economía en Tricolor con Pedro Montes

Economía en Tricolor, espacio de Radio Rebelde Republicana dedicado a la economía, entrevistó a Pedro Montes, referente en economía crítica, que compartió sus reflexiones sobre economía, crisis, austeridad, soberanía y salida del euro.

Esta entrevista, realizada por Javier Bernad, nos proporcionará herramientas para desarrollar el pensamiento crítico ante la hegemónica información económica neoliberal.

Leer más...

Documents

Comuna Internacionalista de Rojava Aprende. Apoya. Organiza.

“Sobre todo, sean siempre capaces de sentir en lo más hondo cualquier injusticia cometida contra cualquiera en cualquier parte del mundo. Es la cualidad más linda de un revolucionario.“ Che Guevara

Han pasado cinco años desde el comienzo de la revolución de Rojava. Desde la heroica resistencia de Kobani, YPJ/YPG continúa forzando la retirada de las fuerzas reaccionarias de ISIS. A la vez, la gente de Rojava está resistiendo exitosamente todos los intentos hegemónicos de corromper y destruir la revolución desde dentro.

Leer más...