Declaració del comitè d'enllaç XSUC-Socialisme21

Estem assistint en els últims mesos al procés de descomposició del Règim de 1.978, on els casos de corrupció política afecten al conjunt d’estructures de l’Estat, des de la casa del Rei al Govern Central, passant per la Generalitat, diverses corporacions locals i determinats partits polítics, entre altres PP, PSOE i CIU.

Es posa de manifest la seva dependència econòmica i política dels interessos dels sectors financers, d’empreses vinculades a la construcció i del conjunt de la gran patronal. Mentrestant continuen permetent un frau fiscal que arriba fins als 80.000 milions d’euros. Cada vegada és més evident que existeix una aliança implícita entre corruptes i corruptors que ha anat minant el model sorgit de l’anomenada Transició.

La conseqüència d'aquesta corrupció endèmica del Sistema, ha caigut sobre el conjunt dels ciutadans, agravant més la situació econòmica que ja arriba a límits mai vistos. Milions de ciutadans es veuen amenaçats per una misèria cada vegada major, víctimes de l'atur. Cada vegada més persones es veuen sense la mínima prestació que els pugui permetre la supervivència mínima. La tragèdia diària dels desnonaments i el seu seguit de suïcidis, les retallades en la Sanitat, Educació, l'atac a les pensions, als drets dels treballadors, unit a la destrucció del sector econòmic de milers de mitjanes i petites empreses, són les conseqüències del Govern de Rajoy i els interessos econòmics que el sostenen, tant a l'interior de l'Estat, com a la pròpia UE.

No es tracta sols d'un problema de corrupció generalitzada, sinó del propi model de Sistema institucional, que per si mateix permet i fomenta el desenvolupament d'aquestes situacions.

Estem al començament d'un nou cicle històric. Front aquesta situació és necessari exigir la inmedita dimissió de Rajoy i del conjunt del Govern. És necessari qüestionar tots els Govern amb dirigents implicats en la corrupció. Però amb això sol no hi ha prou. Des de sectors del propi Sistmea i front a la gravetat de la crisi instituacional, ja s'especula sobre diverses alternatives a la situació cada vegada més debilitada d'aquest suposats representants, que precisament pel seu desprestigi els resulten de poca utilitat per a seguir imposant retallades. Des de les clavegueres del poder es plantegen solucions de relleu per governs tecnocràtics o de concentració, sota la direcció del Banc Central Europeu i el FMI, com una passa prèvia a una futura convocatòria d'eleccions sota control del seus mitjans de comunicació i regles electorals obsoletes.

Aquestes alternatives signifiquen una sortida reforçada dels interessos del propi Sistema, que pretenen blindar-se i legitimar-se per seguir desenvolupant no tan sols les seves polítiques de retallades socials i econòmiques, sinó imposant un model cada vegada més dur en contra de les llibertats democràtiques i els drets dels ciutadans.

Front a aquesta situació és necessari i urgent articular una àmplia mobilització ciutadana on s'incorporen organitzacions de l'esquerra transformadora, el moviment sindical, el conjunt dels moviments socials i les diverses plataformes ciutadanes, que ens permetin recuperar la iniciativa democràtica per poder construir un nou procés constituent on el conjunt de la ciutadania sigui la protagonista del canvi.

En aquests moments històrics, la vertadera sobirania popular resideix al carrer, en els centres de treball, en els Hospitals, en les places, en les Universitats. Tan sols amb la vertebració plural i organitzada d'aquest conjunt de moviments, unit a la voluntat política d'iniciar aquest nou procés constituent, ens pot permetre avançar en la construcció de un nou model social, capaç de ser alternativa a la corrupció i al model econòmic i polític actual dominat pels interessos econòmics d'una minoria que ens ha enfonsat en la pitjor crisi social dels últims 70 anys.

Comissió d’Enllaç Xarxa Socialista Unificada de Catalunya – Socialisme 21