Una vegada més som aquí, al carrer, un altre 1r de MAIG. Però aquesta no pot ser una convocatòria rutinària com la d'altres anys. Tots i totes tenim l'obligació de recuperar l'esperit veritable de l'1 de MAIG: l'esperit de la lluita obrera per les seves reivindicacions històriques.

Des de la seva presa de possessió el Govern de Rajoy i el de Mas vénen, decret rere decret, superant-se a si mateixos amb una sèrie de mesures que estan liquidant drets que ens va costar decennis aconseguir.

Ens han rebaixat els salaris prop d'un 30%, comptant les disminucions de sou i les pujades de jornada; han facilitat la destrucció d'ocupació a través dels EROs, han empitjorat les prestacions dels aturats disminuint el seu import i afegint traves per cobrar; han eliminat la negociació col.lectiva en permetre que les empreses puguin despenjar lliurement dels convenis; han privatitzat serveis imprescindibles per als ciutadans, la sanitat, el transport, l'energia, fent-los pitjors i més cars; han retardat dos anys la jubilació i pretenen encara endarrerirla més enllà dels 67 i deixar d'augmentarles amb l'IPC (el que les convertirà en misèria amb el pas del temps), estan destruint a marxes forçades l'escola pública i un llarg etcètera que tots sabem. Diuen, com no, que ho fan en nom de que tinguem un futur millor. Un futur que sempre està a punt d'arribar, al 2.013, al 2.014 o al 2.015, però que mai arriba. El que si arriba és el puntual augment de la xifra d'aturats cada vegada que es publiquen aquestes dades, que sobrepassa per primera vegada a Espanya els 6 milions d'aturats. O el degoteig permanent dels desnonaments, només frenat gràcies a la lluita de la PAH, que seguirà endavant a causa d'aquesta vergonyosa llei que, enfotensen de les signatures de gairebé milió i mig de ciutadans, acaba de votar al Congrés fa uns dies.

La veritat és que ho fan en benefici dels seus caps, els banquers espanyols i alemanys: Ho estan fent des del govern central i des dels autonòmics. Ho estan fent ara PP i CiU, però ho van fer abans els seus predecessors PSOE i Cia, que ho tornarien a fer si els deixessin. Ho estan fent amb la xuleria que els caracteritza de sempre, tant a la Moncloa com a la plaça de Sant Jaume, sumant al robatori l'insult i prenent-nos per ximples cada vegada que ens repeteixen, com a aprenents de Goebbels que són, que no hi ha alternativa, que la culpa és de la "crisi". Una "crisi" creada i estimulada des del poder i les grans finances del nostre país i teledirigida des del Fons Monetari Internacional i la Unió Europea.

A la Xarxa Socialista Unificada de Catalunya i a Socialisme 21, som conscients que això ja és sabut per milions de persones. Sobretot de les persones que amb el seu treball, de vegades des de l'atur forçós, un cop de mà per mantenir aquesta societat que avui volen portar a l'enfonsament. Però cal seguir explicant a tota la ciutadania, no només qui ha causat i es beneficia de la crisi, sinó de quina manera podem oposar-nos. Ara cal treballar per imposar altres mesures. Unes mesures debatudes i decidides per tots els sectors, en un procés general d'apoderament constituent, en què hem d'esforçar-nos perquè velles i noves formes de lluita dels treballadors convergeixin en la pràctica, plantant cara i enfortint-se davant l'enemic comú. És per això, que us convoquem a que des dels sindicats, plataformes de treballadors i moviments ciutadans construïm la unitat entorn a l'acció i la solidaritat, amb exigències com:

 • Derogació de totes les Reformes Laborals dels últims anys.
 • No pagament del deute extern il•legítim, contret en forma fraudulenta i a esquena dels treballadors. Nacionalització del sistema financer.
 • Defensa sense condicions dels drets socials i dels serveis públics, Començant per la Sanitat i l'Ensenyament. Eliminació de les privatitzacions i control social de les empreses públiques.
 • Dret veritable a un habitatge digne. Aturar els desnonaments i recuperació del habitatge per a tots aquells que l'han perdut per causa dels bancs.
 • Mesures clares comptar l'atur: reducció dràstica del temps de treball sense reducció de salari, prohibició i penalització de les hores extres il • legals, així com de la pròrroga dels temps de treball sota coacció.
 • Garanties per a les persones excloses pel sistema: Renda Garantida de Ciutadania, (la ILP hem d'explicar, organitzar i impulsar), Derogació de les modificacions dels subsidis (com el retard del subsidi dels 52 als 55 anys, nou càlcul regressiu del subsidi 55 anys..).
 • Defensa de la pensions contra qualsevol retard més enllà dels 65 anys o la reducció de la seva percepció o càlcul.

És evident que aquestes són les mesures que necessitem els humils, però que els governs actuals no les adoptaran per si mateixos, ja que per als seus amos, els banquers, serien verí pur. Aquests governs no representen la ciutadania i per això hem de mobilitzar-nos democràtica i pacíficament fins a fer-los caure. 

Nosaltres no volem ni representar ni substituir ningú. Nosaltres som part del poble i sabem que només el poble defensa al poble. Per això et convoquem, i ens convoquem, a organitzar-nos i mobilitzar-nos per impulsar un procés constituent que es de baix ens permeti acabar amb aquesta crisi sense fi que ens imposa el règim capitalista. Et cridem a articular una unitat que hem de construir sense sectarismes, ni exclusions. Només els poderosos volen la confrontació entre les organitzacions de treballadors. Cal implicar els sindicats en compromisos concrets, cal acabar amb les exclusions de les noves formes de lluita i organització ... Tot serveix si es compromet en el concret i ajuda a fer front a les agressions dels poderosos. La lluita de la ciutadania contra les retallades és la lluita dels treballadors.

 • Construïm des de baix i amb tots, una alternativa i un programa de transformació social a partir de la nostra acció quotidiana.
 • Articulem un teixit social que pugui aixecar-se contra els governs corruptes, sotmesos al gran capital.
 • Organitzem als treballadors, de manera creativa i inclusiva per a la defensa dels nostres interessos.
 • Compromet et amb la nostra organització per a la reflexió, l'organització i la lluita

Comissió d'Enllaç de Xarxa Socialista Unificada de Catalunya - Socialisme 21