“Tenim un gran nombre de comandes actives a la teva zona en aquests moments, és per això que alguns dels nostres restaurants no estan disponibles”. Aquestes paraules van aparèixer al llarg d’aquest cap de setmana a l’aplicació de Deliveroo, un dels serveis d’enviament de menjar a domicili presents a la ciutat de Barcelona.

Des de dissabte fins ahir, els repartidors de la plataforma van organitzar una vaga a escala estatal. Barcelona, Madrid i València van aturar el servei en una protesta que, segons van indicar fonts sindicals, va ser secundada per un 70% dels treballadors de l’aplicació. Per fer front a la demanda, “Deliveroo ha intentat contractar repartidors de Glovo”, va assegurar ahir Mireia Herrera, membre de la Intersindical Alternativa de Catalunya.

Les reclamacions de Riders X Derechos -que vol agrupar els repartidors de les diferents aplicacions d’enviament a domicili- són les mateixes que s’han exigit al llarg d’aquest últim mes. Fins ara, Deliveroo assegurava, a través d’un contracte verbal, un mínim de dues comandes cada hora per als riders a raó de quatre euros per enviament. A partir d’ahir mateix, però, va entrar en vigor el nou contracte, pel qual l’empresa ja no garanteix un nombre mínim de comandes sinó que paga els treballadors en funció del nombre d’entregues.

Des de la plataforma Riders X Derechos reclamen que es garanteixi aquest nombre mínim de comandes, així com una jornada d’almenys 20 hores setmanals. A part de la vaga d’aquest cap de setmana, els repartidors de Deliveroo ja van manifestar-se fa dues setmanes davant la seu de l’empresa i van denunciar-la a la Inspecció de Treball per emmascarar la seva feina sota la figura de falsos autònoms.

Arran de les últimes protestes, la companyia ha acomiadat una desena de treballadors a Espanya. Mireia Herrera, però, assegura que “encara hi haurà més acomiadaments”. Des dels sindicats valoren la vaga de manera positiva i afirmen que, al llarg del cap de setmana, va haver-hi molt de suport dels veïns a les ciutats. “La vaga ha fet mal a la imatge de Deliveroo”, apunta Herrera.

L’empresa, per la seva banda, va emetre el seu últim comunicat fa dues setmanes, just després que els repartidors es manifestessin davant les seus de Barcelona i Madrid i intentessin negociar amb els directius noves condicions laborals. Deliveroo va assegurar que, a través del nou contracte, “el 60% dels repartidors podran incrementar els seus ingressos”. Ara mateix, la companyia compta amb 450 repartidors a Madrid i 200 a Catalunya.

Font: http://www.ara.cat/